Kedves Vásárlóink! Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a délután 17 óra után leadott megrendeléseket nem másnap, hanem csak az azt követő napon tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel
+36 27 548 150

Fagyasztott zöldségek

flakes flakes
arrow
  g

  FAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEK A MINDENNAPJAINKBAN

   

  Fagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiszen az eljárás során a növényeket a legmagasabb érettségi fokon gyűjtik be, amikor is legnagyobb a vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. 

   

  A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök mellett szól, hogy betakarításukat követően néhány óra múlva feldolgozzák őket. Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin és ásványi anyag tartalmukat, szemben a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyek a szállítás és raktározás ideje alatt fokozatosan veszítenek ezen tartalmukból. 

  A gyorsfagyasztással történő tartósítás lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket a lehető legrövidebb idő –ez néhány perc – alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22 °C-ra. Ezen a hőmérsékleten megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége és szakszerű tárolás esetén akár 24 hónapig legyártott minőségben kerül a fogyasztóhoz, megfelelő tárolás mellett a vitamintartalom is végig megmarad.

  A zöldségeket és gyümölcsöket alkotó nagymennyiségű víz (ez 60-90 százalék közé esik) -18 fokon már apró, tompa jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal, a kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait.

  Fontos tudni, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.

   

  A kifogástalan minőség érdekében csak a teljesen érett zöldségeket és gyümölcsöket szabad leszüretelni, hiszen a fagyasztás alatt nem történik utóérés. Zöldségek közül a salátafélék, a retek és az egész burgonya kivételével mindent tartósíthatunk ilyen módon. Gyümölcsök esetén mindent lehet fagyasztani, szintén megmosott, esetleg feldarabolt, kimagozott állapotban. Konyhakész, megmosott, aprított, esetleg 2-3 percig előfőzött (blansírozott), majd hirtelen fagyasztott formában kerül a zacskóba az áru, ennek köszönhetően nem, vagy a főzés miatt (minimális mértékben) csökken a mikroelemek mennyisége. 

  Az elkészítés és a megfelelő felengedés azonban nagyon fontos, hiszen például hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet. 

   

  A higiénikusan és helyesen kivitelezett gyorsfagyasztással tartósított élelmiszereknek, amelyeket a megfelelő körülmények között szállítunk, tárolunk és használunk, csakis pozitív hatásai lehetnek egészségünkre.

  Egy valami nem őrizhető meg a gyorsfagyasztással: a cseresznye ropogóssága, az alma harsogása, vagy a zöldpaprika reccsenése. Kizárólag ezeket nem tudja visszaadni a gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs!

   

  Zöldségfélék szöveges és képes bemutatása

   

  Mi a zöldség?

  A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a gyümölcsöket. 

  A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a szárát (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy húsos magvait (zöldborsó, bab). A paradicsomot régi feljegyzések gyümölcsként említik meg, mert a növény gyümölcsét fogyasztjuk, akárcsak az uborka, a tök, az avokádó, és a paprika esetében is.

  A zöldségfélék az emberi szervezet számára sok biológiailag értékes tápanyagot jelentenek. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak.

  Tartósítással, akár konzerválva, akár szárítva, akár fagyasztva, fogyasztási idejük meghosszabbítható.

  A legtöbb zöldségféle fehérjében szegény, kivétel a borsó, a bab és a földimogyoró, melyek 4-6 %-ot tartalmaznak. Bennük a B12- és a D-vitamin kivételével az összes vitamin előfordul. Az egyes zöldségfélékben, nagy mennyiségben jelen levő karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul.

  A zöldségfélékben lévő ásványi anyagok könnyen emészthetők. Legnagyobb mennyiségben kálium található bennük, ezt követi a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nátrium és a vas.

   

  Hogyan csoportosítjuk a zöldségeket: 

  burgonyafélék: burgonya, a paradicsom, a paprika és a padlizsán, 

  kabakosok: uborka, spárgatök, patisszon, sütőtök, cukkini,

  hüvelyesek: bab-, a borsó-, a lencsefélék, szója, 

  káposztafélék: fejes-, vörös (lila)- és kelkáposztafélék, a karalábé, a karfiol, a bimbóskel, brokkoli, gyökérzöldségek: sárgarépa, a petrezselyem, a retek, a zeller, a cékla, a torma, csicsóka, levélzöldségek: salátafélék, a spenót, sóska, 

  hagymafélék: vörös-, lila-, a metélő-, a póré-, vagy a fokhagyma.

   

  Ismerjük meg közelebbről legkedveltebb zöldségeinket

   

  Veteményborsó

  A veteményborsót már a kőkorszakban is ismerték: Nyugat-Ázsiából, a Földközi-tenger mellékéről származhat. Hazánkban a főbb zöldségtermelő vidékeken és a konyhakertekben egyaránt termelik. Kora tavasszal vetik el, s kedvező időjárás esetén az egyik legkorábbi zöldségnövényünk. Magas vitamintartalma enyhíti a szervezet vitaminhiányát.

  A zöldborsó a borsónövény fiatal, még éretlen termése. A friss, nyári zöldségek közül addig élvezzük, amíg lehet, majd pedig mélyhűtöttet tudunk vásárolni. Főzelékhez, leveshez és egytálételekhez a fejtőborsót használjuk, melyet a hüvelyből fejtünk ki felhasználás előtt. Íze enyhén édeskés, állaga zsenge. A nagyon fiatal borsót héjastól is meg lehet főzni: pompás a cukorborsóból készített főzelék! A termés megérése után sárgán (sárgaborsó) fogyaszthatjuk.

   

  Veteménybab

  A bab, mint sok más szántóföldi növényünk, Dél-Amerikából származik. Mivel ott melegebb az éghajlat, ezért a bab érzékeny a hidegre. Veteményeskertbe csak április végén lehet vetni, hogy a tavaszi fagyok kárt ne tegyenek benne. A zöldbab húsos hüvely a benne érő terméssel, a babszemekkel. Amíg a babszemek kicsik és puhák, a bab hüvelyestől felhasználható. Növekedési formájuk szerint megkülönböztetünk futó- vagy karósbab, és alacsonyan termő bokorbab-fajtákat. A hüvelyek színe lehet sárga vagy zöld.

  A bab termése hüvelytermés. Ha a termés megérik, megszárad, mindkét hosszanti oldalán felnyílik. Ha nem szedjük le időben, a babszemek kipotyognak a földre. A fejtett szárazbab a zöldbab érett és megszáradt termése. Sűrítő hatású, egytálételekhez és levesekhez is használható. Tápanyagai: gazdag magnéziumban, K-, B6 és C-vitaminban és folsavban; tartalmaz továbbá fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, káliumot, kalciumot, viszont szegény nátriumban.

   

   

   

   

   

  Burgonya

  A burgonya az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk, a kenyér után ebből fogyasztunk a legtöbbet. A burgonya őshazája Dél-Amerika, s Amerika felfedezése után került Európába. 

  Különböző fajtákat termesztünk, legfontosabb az étkezési burgonya. Létezik ipari célra, keményítő- és szeszgyártásra szánt, valamint takarmányozásra használt fajta is. Legfontosabb alkotórésze a keményítő, de C-vitamin-tartalma is jelentős. Főzési tulajdonságaik szerint léteznek salátának és sült krumplinak alkalmas, nem szétfövő fajták, és pürének, levesnek és krumplis tésztákhoz alkalmas lisztes vagy szétfövő fajták.

  Tápanyagai: gazdag szénhidrátokban, káliumban és magnéziumban, B6- és C-vitaminban, tartalmaz továbbá fehérjét, zsírt, kalciumot, foszfort, vasat, jódot, A-, K-, B1- és B2 vitamint, niacint és folsavat, viszont nátriumban szegény. 

   

  Fejes káposzta

  A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember. Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. A fejes káposzta lehet fehér vagy lila színű. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek. A fejes káposztát, főleg a lilát, legcélszerűbb párolni.

  A gyalult fehér káposztából sóval és fűszerekkel (tormával, babérlevéllel, kaporral) érlelik a savanyú káposztát. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét. Saját levében hónapokig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

  Tápanyagai: gazdag magnéziumban, K- és C-vitaminban; tartalmaz továbbá fehérjét, zsírt, szénhidrátot káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, jódot és fluort, A-, B1-vitamint és niacint, viszont nátriumban szegény.

   

  Karalábé

  A karalábénövény megvastagodott szára a gumó. Világoszöld és sötét ibolyaszínű lehet. A két változat között ízben, beltartalomban nincs különbség. A tavaszi karalábé zsenge, belső levelei is értékesek, ezeket apróra vágva, nyersen hozzáadhatjuk a kész ételekhez. Tápanyagai: gazdag C-vitaminban, tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot, kalciumot, foszfort és magnéziumot, vasat és jódot, A-, B1-, B2-vitamint, viszont nátriumban szegény.

   

  Sárgarépa

  A sárgarépa a legfontosabb zöldségféléink közé tartozik. Őse a vadmurok, Európában, Ázsiában, hazánkban ma is vadon él. 

  Répának nevezik a sárgarépát és a karottát is. A karotta kicsi, kerek, korai répafajta. A nyári és az őszi répafajtáknak különböző vastagságú, hosszú gyökere van, hegyes vagy tompa végekkel. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy egészséges példányokat válasszunk, és ha nem használjuk fel mindjárt, megfelelően tároljuk: ha elveszíti nedvességtartalmát, megfonnyad, használhatatlan lesz. Tápanyagai: gazdag káliumban, fehérjében és szénhidrátban, tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot és foszfort, jódot. Fluort, 

  K-, B1-, B2-, és C-vitamint és nátriumot is.

   

  Petrezselyem

  A petrezselyem leveseink fő ízadója. Mediterrán területről származik, már a római korban is ismert volt. Mind gyökerét, mind zöldjét felhasználjuk ételeink ízesítésére, főtt, reszelt és szárított-porított formában egyaránt. Hazánkban a Kisalföld területén, a Nyírségben, valamint Makó környékén jelentős a termelése.

  A petrezselyemnek a sárgarépához hasonlóan megvastagodott főgyökere van. A főgyökér felett rövid, zöld színű száron fejlődnek a levelek. A levelek jellegzetes illatúak. A petrezselyem levelét ízesítésre használjuk. A petrezselyem levelei több C-vitamint tartalmaznak, mint a káposztalevelek!

   

  Paprika

  A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, és a XV. században került hazánkba. A Kisalföld, Nyírség, Makó környéke fő termőterülete. A paprika zöld, sárga és vörös színben kerül a piacra. Nálunk a zöldpaprika névre hallgató sárgás színű a legismertebb, legtöbb ételünkhöz, szendvicsekhez is ezt használjuk. Ez eltér a nyugaton ismert sárga színű paprikától, nemcsak méretben, de ízben is: kevésbé édes, inkább a friss jellegű az íze. A vörös színű, hegyes és rendkívül erős paprikafajta máshol chili- vagy pepperoni-paprika néven ismert. A paprika csípősségét az erekben lévő olaj okozza.

  Tápanyagok közül A-, B6-, C-vitamint tartalmaz, továbbá fehérjét, zsírt, szénhidrátot, káliumot és kalciumot, foszfort és magnéziumot, E-, B1- és B2-vitamint, niacint és folsavat is.

   

  Paradicsom

  A paradicsom Dél-Amerikából származik, és a XVII. századtól ismert hazánkban. A Duna-Tisza köze, Csongrád megye, Szentes körzete a fő termőterülete. A magyar konyha egyik fontos alapanyaga. Termése sokmagvú bogyótermés. Fajtájától függően különböző nagyságú, színű.

  Melegházi termesztésű, kerek, kemény paradicsom egész évben kapható, igazi aromája azonban csak a szabadföldi paradicsomnak van. Több fajtája létezik: kerek, bordázott húsparadicsom, körte-, tojás- vagy ún. palackparadicsom, mely párolásra, grillezésre alkalmasabb. Szendvicsekhez a vékony héjú, jellegzetes ízű apró, fürtös paradicsomokat használják. Tartósítva, befőzve is használatos: paradicsomléként, püréként, esetleg savanyúságként. Utóbbi célra a zöld színű, még éretlen példányok a legjobbak.

   

  Uborka

  Az uborka Kelet-Indiából származik, és kb. 3000 éve ismert. A karcsú saláta- vagy kígyóuborkát egész évben árusítják, mint melegházi zöldséget. A szabadföldön termett uborka ízletesebb, vastagabb, de rövidebb termése van. Ebből készíthetünk igazán ízletes kovászos uborkát is úgy, hogy kaporral egy üvegbe rakjuk, vizet öntünk rá, és a tetejére egy szelet kenyeret téve, letakarva kitesszük a napra érni.

  Fehérjében, káliumban és kalciumban gazdag, tartalmaz foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, és B2 vitamint. Nátriumban szegény. Az uborka más zöldségfélével keverve, fűszerezve is nagyon egészséges, de a friss, zsenge szabadföldi uborkát legjobb hámozatlanul vékonyra szeletelni, és ecetes vízzel vagy tejföllel, piros paprikával színesítve fogyasztani.

   

  Vöröshagyma

  A vöröshagyma őshazája Irán keleti részén, Afganisztánban kereshető. Leghíresebb termővidéke hazánkban Makó és környéke.

  A hagymaféléknek számtalan faja van; a vörös- vagy főzőhagyma világosbarna héjú, fehér belsejű, közepesen erős ízű növény. A leggyakoribb alkotórésze a salátáknak, leveseknek, a burgonyás, a zöldséges és a húsos ételeknek. Létezik fehér színű főzőhagyma is, ennek cukortartalma magasabb és kevésbé csípős ízű. Töltve vagy főzelékhez használják. A lila hagyma szintén enyhébb ízű, pároláshoz pirításhoz, köretként használják. 

  Létezik még a salotta- vagy mogyoróhagyma, mely enyhe íze miatt mindenhol alkalmazható, vajban párolva is kitűnő köret. A gyöngy- vagy ezüsthagymát salátának, savanyítva használják. Tápanyagai: fehérjét, zsírt, szénhidrátot, kalciumot, foszfort, vasat, jódot, fluort, A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamint tartalmaz, viszont nátriumban szegény.

   

   

   

  Fokhagyma

  A fokhagyma Ázsiából származik, Egyiptom és Mezopotámia táján már az ókorban ismerték, és varázserőt is tulajdonítottak neki. Zöldségtermő vidékeinken, főként Makó környékén és Csongrád megyében termelik.

  Az egészséges táplálkozásban egyre nagyobb szerephez jut a fokhagyma. Ételeink fűszerezésén túl savanyítva, alkoholos kivonat formájában, porított alakjában ételízesítőként is kiváló. Sokan megfázás ellen nyersen is fogyasztják.

   

  Kukorica

  A kukorica Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz közvetítésével került. 

  A kukoricának három fajtáját esszük meg: a pattogatni való kukoricát, a csemegekukoricát és a bébi kukoricát. 

  A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke: 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.

  Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője. Leszedés után gyorsan elillan a benne lévő cukor, de ha még frissen lefagyasztjuk, hónapok múlva is élvezhetjük a nyárutót idéző édes ízét.

   

  Receptek

   

  Sütőtökkrémes zöldséges pizza

  Hozzávalók 8 szelethez: 150 g brokkolirózsa, 150 g bébikukorica, 150 g articsóka, 100 g csicseriborsó, 1 db lilahagyma, 1 db kápia paprika, 100 g olívabogyó, 150 g mozzarella, 100 g trappista sajt

  Pizza tészta: 500 g liszt, 1 db tojás, 15 g élesztő, 2 dl víz, 1 dl olaj, csipetnyi só

  Sütőtökpüré: 450 g sütőtök, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál juharszirup, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só

  Elkészítés: A pizzatészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük majd jól kidolgozzuk. Liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Használhatunk gyorsfagyasztott pizzatésztát is, ebben az esetben vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kissé kiengedjen.

  Közben a sütőtököt nagyobb kockára vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokon 50 perc alatt sütjük. Amikor megpuhult, egy kanál segítségével a héjától elválasztjuk, ízesítjük sóval, borssal, gyömbérrel, zúzott fokhagymával és juharsziruppal. Hozzáadunk egy kevés olívaolajat és botmixerrel simára dolgozzuk. A pizzatésztát 4 egyenlő részre osztjuk és fél centi vastag, kör alakú formára nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokos sütőben 5-8 percig sütjük. Ezután a sütőtökpürével megkenjük és a zöldségeket ízlésesen elrendezzük a tetején. Reszelt sajtokkal megszórjuk és tovább 10-15 percig sütjük.

   

  Zöldséges tócsni kéksajt mártással

  500 g édesburgonya, 150 g sárgarépa, 150 g karalábé, 100 g zöldborsó, 100 g lilahagyma, 3 db egész tojás, 100 g liszt, 1 teáskanál gyömbér por, 3 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, petrezselyem. Zöldség összetevőket ízlésünk szerint válogassuk össze, vagy használjunk kész zöldségkeverékeket, így például finomfőzelék alapot vagy Romanesco keveréket.

  A mártáshoz: 150 gorgonzola sajt (kéksajt), 70 g vaj, 50 g liszt, 2 dl tejszín, őrült bors, só

  Az édesburgonyát, sárgarépát, karalábét nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig kevergetjük, forraljuk. Ezután leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Jól lecsepegtetjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a szeletekre vágott lilahagymát és az aprított petrezselymet. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Akkora gombócokat formázunk belőle, hogy kilapítva tenyér nagyságúak legyenek. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. 

  A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Belemorzsoljuk a sajtot, fűszerezzük, felforraljuk. A zöldséges tócsni mellé tálaljuk.

   

  Minestrone leves

  Hozzávalók: 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 csésze apróra vágott vöröshagyma, 1 csésze apróra kockázott cukkini, 1 csésze vékonyra szeletelt répa, 1 csésze vékonyra szelt zellerszár, 4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 8 csésze zöldség alaplé, 2-3 db hámozott, kockázott paradicsom, 1 konzerv vörösbab, 1 konzerv fehérbab, 2 babérlevél, 2 tk. szárított bazsalikom, 1 tk. szárított zsálya, 1 tk. szárított oregánó, 1 tk. szárított rozmaring, 1 tk. bors, 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem, 1 ek. citromlé, só és bors, reszelt parmezánsajt

  Elkészítés:

  Egy nagy, hőálló edényben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a cukkinit, a répát és a zellert, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Öntsük fel az alaplével, keverjük bele a a paradicsomokat is, szórjuk bele a kétféle babot, dobjuk bele a fűszereket is. Használhatjuk az ARDO gyorsfagyasztott Minestrone zöldségkeveréket is. Forraljuk fel a levest, és hagyjuk bugyogni úgy 15 percig. Facsarjuk bele a citromlevet, és szórjuk meg a friss petrezselyemmel. A levest sózzuk ízlés szerint, friss parmezánnal bőven megszórva tálaljuk. Dúsíthatjuk főtt tésztával.

   

  Fagyasztott termékek 

   

  A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. A gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-24 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban.

  A magyar vásárlók hagyományosan a gyorsfagyasztott zöldségeket keresik. Az igények hiánytalan kiszolgálásának érdekében a BA-HA-MA’s nagykereskedelem termékkínálata is folyamatosan bővül. Megtalálhatóak mono zöldségek és mixek, gasztró, lédig és kiskiszerelésben egyaránt. A kedvező árú kínálat bővítésekor elsődleges szempont a kiváló minőség, ezért a BA-HA-MA’S  márkanevű saját gyártású fagyasztott zöldségeink mellett termékpalettánkon megtalálhatóak a Bonduelle és az ARDO gyorsfagyasztott zöldségei

   

  Nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatnak gyorsfagyasztott formában, hanem többek között különféle húsokat, hús-és tejkészítményeket, tésztaféléket is. 

  Tekintse meg széles kínálatunkat a webáruházunkban!